2020 in Europa warmste jaar in zeker 70 jaar
2020 was het warmste jaar in Europa sinds ten minste 1950. Het jaar was meer dan 1,6°C boven het gemiddelde en tenminste 0,4°C warmer dan de andere jaren in de top 5, die overigens allemaal uit de laatste tien jaar komen (figuur 1). Dit blijkt uit het overzicht van de Europese staat van het klimaat dat vandaag door Copernicus Climate Change Service (C3S) is uitgebracht.
22-04-2021
Oceaan warmt versneld op
De temperatuur van de oceaan neemt versneld toe. Dit hangt direct samen met de aldoor stijgende concentraties broeikasgassen in de atmosfeer in de laatste decennia. Dit blijkt uit de State of the Global Climate in 2020 die gisteren door de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) is uitgebracht.
20-04-2021
Aprilletje zoet heeft zelden nog een witte hoed
De afgelopen twee weken waren koud in Nederland, met winterse buien en nachtvorst. De koude kwam door een noordelijke stroming die poollucht naar het zuiden voerde. Met gemiddeld 5,2 graden was de eerste helft van april in De Bilt zo'n drie graden kouder dan de nieuwe normaal (1991–2020). Dat is ondertussen vrij zeldzaam geworden. Rond 1900 kwam zo'n temperatuurafwijking in april nog elke twee à drie jaar voor, nu is dat eens in de zestig jaar. We hebben dus echt negentiende eeuws weer gehad.
16-04-2021
Zonne-energie loopt voor op zon
Het onstuimige weer tijdens de paasdagen was voor sommigen wellicht teleurstellend, toch was dat weer ergens goed voor: recordopbrengsten hernieuwbare energie. Hoe komt het dat we energie-record aan record lijken te binden? En is het niet wat vroeg in het jaar voor zonne-energie?
13-04-2021
Corona-pandemie veroorzaakt door klimaatverandering?
Het SARS-CoV-2 virus is hoogstwaarschijnlijk ergens in Zuid-China van een vleermuis uiteindelijk overgesprongen op een mens, met de huidige corona-pandemie als dramatisch gevolg. Een recente studie laat zien dat vanwege klimaatverandering juist deze regio een geschikt leefklimaat voor veel meer vleermuissoorten heeft gekregen. Logisch gevolg is een grotere kans op overdracht van gevaarlijke virussen tussen vleermuizen en mens.
09-04-2021