Verwachte plaatsen waar onweer voor kan komen.               

____50%____

____15%____

kans op onweer binnen een straal van 40 km vanaf een punt.
Geen kaart? Kies dan de Internet Explorer of Micr.Edge browser.
Kies vervolgens voor geblokkeerde inhoud weergeven.
Kans op storm

Level 1: 5% kans op storm binnen een straal van 40  km van een punt

Level 2: 15% kans op storm binnen 40 km
van een punt


Level 3: 15% kans op zeer zware storm binnen een straal van
40 km van een punt

Forecast provided by ESTOFEX

© 2009 - 2022 Weerstation Assen
alle rechten voorbehouden
www.weerstation-assen.nl

Baseer nooit belangrijke beslissingen op deze of andere weergegevens verkregen via Internet.
Weerstation Assen op Facebook
Weerstation Assen op Twitter
Veiligheidsadvies
Onweersbuien kondigen zich meestal luid en duidelijk aan en ook in de weersverwachting wordt de kans op onweer aangegeven. Bij naderend onweer kunt u het best naar binnen gaan en de ramen gesloten houden. Veilig is ook een afgesloten auto  of metalen  caravan, omdat deze bij een blikseminslag fungeren als Kooi van Faraday en ook de lading  direct wordt afgevoerd. De restlading die op de auto achterblijft, is zo gering dat u na een inslag niet tegen een paaltje hoeft te rijden. Wacht echter met uitstappen tot het onweer voorbij is.
Het licht  van de bliksem is bijzonder fel en een nabije inslag kan u verblinden. Automobilisten moeten behalve op windstoten en zware regen ook daarop bedacht zijn. In huis kunt u beter niet te dicht bij het raam staan. Bij een (nabije) blikseminslag zal de elektrische stroom  zich een weg banen langs leidingen en daarom is het, om schade aan apparatuur te beperken, aan te raden tijdig stekkers uit de antenne-aansluitingen te halen en de netwerkkabels (telefoonaansluiting, UTP, coax en eventueel televisiekabels) los te koppelen van de computer. Tijdens onweer kunt u, zeker als uw huis niet beveiligd is tegen de bliksem, ook beter geen bad of douche nemen en kranen, radiatoren en wasmachines niet aanraken. Wie buitenshuis overvallen wordt door het onweer en geen goede schuilplaats vindt kan zich het best zo klein mogelijk maken door op de hurken te zitten. Houd daarbij de voeten tegen elkaar, zodat de stroom niet door uw lichaam kan lopen wanneer de bliksem op korte afstand inslaat. Schuil nooit onder bomen, een alleenstaande boom, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering.
Bij naderend onweer kunt u meren, vaarten en de zee, ook vanwege plotselinge windstoten, het best verlaten: zwemmen , surfen  en varen  is dan levensgevaarlijk. Alleen boten  met een afgesloten metalen hut zijn binnen veilig. Ook in een tent  loopt u groter risico dan binnenshuis vooral als de tent het hoogste punt in de omgeving is. Plaats de tent echter niet onder een alleenstaande boom, bij een metalen hek of lichtpalen. Ook bij een inslag dicht in de buurt kunt u verwondingen oplopen en beter is het om voor een flink onweer een schuilplaats te zoeken binnen, in een auto of een metalen caravan.
Het is zeker af te raden een paraplu te gebruiken wanneer u over straat loopt en wordt overvallen door de bliksem. Beter doornat van de regen dan verschroeid, geschokt of erger.

En dan nog dit:

- De gemiddelde bliksemstraal is 10 km lang.
- Een onweersbui verplaatst zich gemiddeld met een snelheid van 40 km per uur.
- Een onweersbui heeft gemiddeld een doorsnee van 10 tot 15 km.
- Wanneer de rand van een onweersbui u tot op 16 km is genaderd loopt u al het risico getroffen te   
  worden door de bliksem. Dit kan dus zelfs het geval zijn wanneer de lucht boven u helder blauw is.
- Gemiddeld genomen wordt onweer pas gehoord wanneer het op een afstand van zo`n 5 tot 6 km
  genaderd is. Dit is afhankelijk van vochtigheidsgraad, terreingesteldheid en andere factoren.